03 februari, 2016

Sneeuwgorzen van de Oesterdam in Zeeland

Vanmorgen met Wim een bezoek gebracht aan de Oesterdam in Zeeland. Al wekenlang worden hier Sneeuwgorzen en Strandleeuweriken gezien. Zo ook vandaag. De Strandleeuwerik konden we niet fotograferen en hebben we slechts kortstondig voorbij zien vliegen. Des te beter lukte het met de Sneeuwgorzen. Een groepje van 10 stuks vloog regelmatig langs en werd regelmatig verstoort door een automobilist of een fietser. Gelukkig landden ze ook een keer naast onze auto en konden we ze mooi vastleggen.
Sneeuwgorzen broeden in hooggebergten, boomloze hoogvenen en toendra in Schotland, IJsland, Scandinavië en de noordkust van Rusland. Ze komen naar Nederland om te overwinteren. Ze zijn doortrekker en wintergast in vrij klein aantal. Je vindt ze dan vooral aan de kust op slikken en langs het strand, vaak foeragerend in een groepje. Ze eten zaden en  insecten. Opvallende kenmerken zijn de grote witte vlakken op de boven vleugels en staart. Als ze vliegen vallen gelijk de witte vlekken op de vleugels op. De mannetjes in broedkleed zijn geheel wit met een zwarte rug en mantel. De vrouwtjes hebben 's zomers nog wat bruine tekening op de kop. In de winter zien alle vogels er ongeveer hetzelfde uit met rossige geelbruine tint op de kop, zijborst en rug, de mantel en rug zijn geelbruin met zwarte strepen. De boven vleugels zijn wit met zwarte uiteinden. Vrouwtjes en onvolwassen vogels hebben minder wit op de boven vleugels. De snavel is in de winter geel met een donkere punt en in de zomer geheel donker. (ontleend aan Vogelbescherming.nl).
De foto's hieronder zijn allemaal mannetjes in winterkleed.

Sneeuwgors - Snow Bunting - Plectrophenax nivalis
Sneeuwgors - Snow Bunting - Plectrophenax nivalis
Sneeuwgors - Snow Bunting - Plectrophenax nivalis
Sneeuwgors - Snow Bunting - Plectrophenax nivalis
Sneeuwgors - Snow Bunting - Plectrophenax nivalis (archief)

Ter illustratie nog een opname uit mijn archief (18 maart 2010) van een Sneeuwgors mannetje door ruiend van winterkleed naar zomerkleed.


Ik vind ze echt heel mooi vooral omdat ze zo variabel kunnen zijn.
 
Alvast weer bedankt voor het bezoek aan mijn Blog en de reacties op mijnvorige Blog.

9 opmerkingen:

Maria zei

Hoi Ben,
Sneeuwgorzen zijn zo mooi ! En het is altijd een feest er een foto van te kunnen maken.
Deze foto's zijn echt juweeltjes!
klasse.
groetjes,
Maria

www.Loes-willebrand.blogspot.nl zei

Hoi Ben
Mooie opnames van de Sneeuwgorzen, het zijn vrolijke vogels als ze zingen.
Het is de enigste zangvogel die je op Spitsbergen tegen komt, en zal ik ze zeker dit jaar daar weer zien op Spitsbergen.
Groetjes Loes

KeesvanD zei

Tot nu toe heb ik nog geen sneeuwgorzen gezien deze winter in tegenstelling tot andere jaren. Zeker na het zien van jouw foto's voelt het als een gemis, want ik mag ze graag zien. Ik heb ze ook op IJsland gezien, schitterend.
Groet, Kees

Tinie zei

Mooi op de foto gezet Ben.
Ik zou deze ook wel voor de lens willen ;-))
Groetjes Tinie

Marianne De Vogelkijker zei

Wat een mooie foto's Ben. Ze staan er ook echt op zoals ze horen te zijn; een beetje rommelen in de rommel, dat is typisch sneeuwgors. De tweede foto vind ik super, mooi scherp. Ook je archieffoto die al een groot deel zomerkleed zien, voegt iets toe aan de uitleg. Leuk!

Groetjes,
Marianne

advanduren zei

Prachtig sneeuwgorzenblog Ben, ik ben er jarenlang speciaal voor afgereisd naar de Oesterdam, maar helaas nooit aangetroffen. Totdat ik ze afgelopen jaar eindelijk kon fotograferen bij het Lauwersmeer. Ik vind in je huidige serie foto nr. 5 de mooiste, maar de foto uit je archief van de gors half in zomerkleed is werkelijk prachtig, die had ik graag willen maken.

Groeten,
Ad

Ghita Carpediem zei

Wat een mooi vogeltje, je hebt hem er prachtig op staan. Ik heb ze ooit in Katwijk gezien maar toen niet mooi op de foto kunnen zetten vanwege het donkere weer....ik hoop dus nog een keer een herkansing te krijgen.
groetjes Ghita

Marco Luijken zei

Hoi Ben,
Zeer mooie opnames van deze prachtige vogel.
Erg mooi gefotografeerd. Die laatste foto vind ik echt geweldig, wat een plaatje!!

Groeten, Marco

Roos zei

Hallo Ben, Wat is dit toch een schitterend vogeltje. De foto's zijn zeer fraai.
Groeten,
Roos