17 oktober, 2021

Bont gekleurde Zwarte kraaien

Regelmatig zie ik langs de Poldervaart in Schiedam een groepje Zwarte kraaien die eruit zien als eksters. De vleugelslagpennen zijn spierwit en dat geeft de vogel vooral in vlucht een heel apart voorkomen. Een ander opmerkelijk feit is dat ik gelijktijdig drie exemplaren zag die bovendien een band leken te hebben en met elkaar optrokken. Ook was opmerkelijk dat de slagpennen een behoorlijke slijtage vertoonden. Een reden voor mij om me eens wat meer te verdiepen in dit verschijnsel. 

Er zijn een aantal vormen te onderscheiden: 

Albinisme
Een albino heeft rode ogen; daaraan herkent je ze. Ze maken geen melanine aan, dat is een pigment dat vogels kleur geeft. Zodra een albino uitvliegt wordt hij opgegeten. Albino’s zien slecht en merken roofdieren niet op. 

Leucisme
Soms hebben (deels) witte vogels een genetische afwijking die leucisme heet. Het dier maakt geen pigment aan op vaak symmetrische witte plekken. 

Progressive greying
Net als mensen worden ook sommige vogels grijzer als ze ouder worden. Ze maken dan steeds minder pigment aan. Het begint met hier en daar een paar witte veren en ieder jaar komen er meer witte veren bij.

Melanisme
Een vogel met melanisme heeft vaak een donkere of bijna zwarte waas over zijn veren. Dat ontstaat door te veel donkere pigmenten, zoals melanine. Ook kunnen zwarte delen groter zijn dan normaal, al dan niet met een donkerder verenkleed op de rest van het lichaam. 

Ontoereikend dieet
Een ontoereikend dieet kan ook leiden tot pigmentverlies. Dat uit zich als een brede pigmentloze dwarsstreep in, vooral, de grote vleugel- en staartveren. Soms is het zelfs zo erg dat de veren over een aanzienlijke lengte geen pigment hebben. Dit is vooral bekend bij Zwarte Kraaien, maar kan in principe bij elke soort voorkomen. Vooral in de omgeving van steden werd dit verschijnsel waargenomen.  Langzamerhand werd ontdekt dat dit te wijten was aan een onvolledig en ongezond dieet van de kraaien in stedelijke gebieden. Wat de exacte diepere oorzaak van dit pigmentverlies is, is nog niet duidelijk. Nader onderzoek zal dit moeten aantonen. 

Conclusie: Als ik bovenstaande vormen vergelijk dan is het naaar mijn idee zo dat bij de gefotografeerde Zwarte kraaien sprake is van een ontoereikend dieet ondermeer vanwege de slechte staat van de slagpennen. Misschien wat kort door de bocht. Ben benieuwd wat andere mensen hierover denken!

Bronvermelding: 

Natura

Vogelbescherming

Al vast weer bedankt voor het bezoek aan mijn Blog en de racties op mijn vorige Blog.

8 opmerkingen:

Ivar van den broek zei

Ha Opa hier is Ivar, hele leuke foto’s zijn dit de kraai vind ik zelf ook geweldig.
Blijf zeker zo doorgaan opa����

Bert van Bommel zei

Hallo Ben,
Interessant blog over deze Kraaien.
Deze afwijkingen zie ik ook bij de Kauwtjes die hier in de wijk leven.
Groet Bert

Berend zei

Hi Ben, mooie opnames van deze speciale Zwarte kraaien.
Hier zie vooral Kauwen met zulke witte veren.

Patsfotos. zei

Hoi Ben
.
Heel apart en ook nog mooi.

Groettie van Patricia.

waldlaeufer68 Frank Scholtyssek zei

Hallo Ben
sehr interessant Erklärt, wieder etwas gelernt,
danke für zeigen
Grüsse Frank

KeesvanD zei

Hallo Ben,
Kauwtjes met deels witte veren zie ik bij mij in de buurt regelmatig. Het stikt hier van de kauwtjes, soms zie je ze in groepen van meer dan 100 op zoek naar een slaapplaats.
Die witkleuring is een interessant fenomeen, ook al kan de oorzaak verschillend zijn.
Groet, Kees

advanduren zei

Hallo Ben,

Deze witte pennen zijn m.i. inderdaad geen gevolg van leucisme, maar zoals je al aangeeft eerder een gevolg van slechte/verkeerde voeding. Wat je ook wel ziet is dat dit fenomeen zich met name bij oudere vogels voordoet, een gevolg van het verouderingsproces dus net als bij mensen en vooral bij kolonievogels zoals kraaien en kauwen valt het dan op. Interessante materie en leuke foto's.

Groeten,
Ad

Gerrit zei

Leuk zeg, deze afwijkende zwarte broeders. Nog nooit gezien; hoewel: wel eens een patatkauw.

Groet,
Gerrit