05 oktober, 2021

Schreeuwarend Waspik


In de omgeving van Waspik werd onlangs een Schreeuwarend gezien. Honderden vogelaars en fotografen hebben de vogel inmiddels gezien en dit o.a. gemeld aan waarneming.nl. Natuurlijk kon ik niet achterblijven. Het is sowieso voor mij een wereldsoort. Ik heb de vogel nog nooit ergens in de wereld gezien. Maandagochtend niet al te vroeg vertrokken we naar Waspik. daar aangekomen zagen we 10 -tallen vogelaars reeds ter plaatse. Helaas was de vogel net opgevlogen en laag in oostelijke richting weggevlogen. Oei dat is even pech hebben! Op een landweggetje achter een maïsveld wachten we de ontwikkelingen af. Waarschijnlijk was de vogel hier weer ergens geland. Hopelijk zou de vogel weer terug gevonden worden. Plotseling werd de vogel weer opvliegend boven een bietenveld gezien. Met de camera in de aanslag kon ik snel enkele opnamen maken. Wow wat een enorme prachtige vogel. De Schreeuwarend probeerde langzaam in zuidelijk richting vliegend hoogte te winnen. Er was echter weinig thermiek.  Lang kon ik de vogel met de telescoop volgen terwijl hij/zij uiteindelijk achter de horizon verdween...en later ook niet meer is terug gezien. We waren net op tijd! 

Schreeuwarenden broeden in het oosten van Europa, westelijk tot voormalig Oost-Duitsland. De soort overwintert in Afrika, en trekt over de Bosporus weg. Hoewel Schreeuwarenden relatief dicht bij de Nederlandse grens broeden en de soort een lange afstandstrekker is, is Schreeuwarend in Nederland een zeldzame dwaalgast. Vermoedelijk hangt dit samen met de trekrichting. De juveniele vogels van 2005 en 2021 mochten zich dan ook op grote belangstelling van twitchers uit Nederland en België verheugen. Waarnemingen van Schreeuwarend in Nederland dateren van de zomermaanden en uit de herfst. Op de website van Dutchavifauna staat meer informatie over het voorkomen van deze soort in Nederland en een lijst met alle gedocumenteerde gevallen. Deze soort wordt beoordeeld door: Commissie Dwaalgasten Nederlandse Avifauna. Bron Waarneming.nl

Schreeuwarend  .  Lesser Spotted Eagle  .  Clanga pomarina
Schreeuwarend  .  Lesser Spotted Eagle  .  Clanga pomarina
Schreeuwarend  .  Lesser Spotted Eagle  .  Clanga pomarina
Schreeuwarend  .  Lesser Spotted Eagle  .  Clanga pomarina
Schreeuwarend  .  Lesser Spotted Eagle  .  Clanga pomarina

Alvast weer bedankt voor het bezoek aan mijn Blog en de reacties op mijn vorige Blog.

10 opmerkingen:

Bert van Bommel zei

Hallo Ben,
Wat een top waarneming en je had dus mazzel dat je deze toch nog kon zien.
Je hebt er weer een soort bij van de buitencategorie.
Prachtige Roofvogel.
Groet Bert

Germán Ibarra Zorrilla zei

Espectacular con el avión detrás, enhorabuena por las fotos!!! Saludos desde el norte de España.

Tinie zei

Wat mooi om die voor de lens te hebben Ben.
Mooie serie die je kon maken.
Groetjes Tinie

Patsfotos. zei

Hoi Ben.

Schitterend deze aparte Roofvogel.

Groettie van Patricia.

René Smits zei

Mooie soort erbij Ben en ook nog mooie platen.

Groet,
René

KeesvanD zei

Hoi Ben,
Ook al heb je wellicht betere momenten gemist, je hebt de vogel wel gezien en er platen van kunnen maken. Opnieuw een heel bijzondere soort waargenomen.
Met de platen zal je ongetwijfeld tevreden zijn.
Groet, Kees

waldlaeufer68 Frank Scholtyssek zei

Hallo Ben
wann bekommt man so eine Gelegenheit einen so schönen Vogel zu fotografieren
schön gesehen
Grüsse Frank

Berend zei

Wat hadden jullie geluk, Ben en nog fraaie vliegbeelden ook!

advanduren zei

Hallo Ben,

Wat een mazzel dat je nog net op tijd was zeg voor deze bijzondere waarneming. Vooral op de eerste plaat had je hem er prachtig op staan. Beetje jammer dat je bij de overige foto's niet iets meer overbelicht hebt, maar ik kan me voorstellen dat je daar door de adrenaline niet aan dacht en je hier uiterst blij mee bent, terecht.

Groeten,
Ad

Gerrit zei

Tjonge, wat een geweldige waarneming Ben. En er dan ook nog zulke foto's aan overhouden... Proficiat!

Groet,
Gerrit