28 oktober, 2020

IJseend bij het Zuiderhavenhoofd in Scheveningen

Al enige dagen is er een prachtigeijseend te zien bij het Zuiderhavenhoofd van Scheveningen. Dit adulte mannetje is helemaal in prachtkleed inclusief verlengde staartveren. 

IJseenden broeden circumpolair, en overwinteren zeer talrijk in de Oostzee (enkele miljoenen exemplaren). Verder zuidelijk zijn IJseenden veel minder algemeen. IJseenden zijn in Nederland schaarse wintergasten, die vrijwel uitsluitend op zout water in de kustwateren worden waargenomen. Met enige regelmaat wordt een IJseend aangetroffen op zoet water in het binnenland, maar dit is zelden ver van zee. In de niet aan zee gelegen provincies is IJseend een grote zeldzaamheid.De meeste vogels worden in Nederland waargenomen in de maanden oktober tot en met april. Gedurende de wintermaanden is met name de zeezijde van de Brouwersdam een goede plek om het uiterst fraaie winterkleed van deze eend te bewonderen. Een enkele maal blijft een vogel in de zomer hangen, waarbij het mogelijk is om het zomerkleed van de soort te aanschouwen. In 2019 werd een eerste broedgeval voor Nederland vastgesteld op de Marker Wadden (FL), dit paar heeft succesvol 4 jongen grootgebracht. 

Gegevens ontleend aan Waarneming.nl


 IJseend - Long-tailed Duck . Clangula hyemalis
 IJseend - Long-tailed Duck . Clangula hyemalis
 IJseend - Long-tailed Duck . Clangula hyemalis
 IJseend - Long-tailed Duck . Clangula hyemalis
 IJseend - Long-tailed Duck . Clangula hyemalis
 IJseend - Long-tailed Duck . Clangula hyemalis
 IJseend - Long-tailed Duck . Clangula hyemalis
 IJseend - Long-tailed Duck . Clangula hyemalis
 IJseend - Long-tailed Duck . Clangula hyemalis
Erg leuk was ook de aanwezigheid van een tweetal Bruinvissen. Regelmatig doken ze onder en kwamen af en toe omhoog. Met wat concentratie lukte het om ze te fotograferen voordat ze weer onderdoken! 

De bruinvis is de kleinste walvisachtige van Europese wateren, met een gemiddelde lengte en gewicht van 1,45 m en 50 kg bij de mannetjes en 1,60 m en 60 kg bij de vrouwtjes. Beide geslachten kunnen echter tot 1,90 m groot worden. Bruinvissen hebben geen afgetekende snuit zoals een dolfijn,maar wel een voorhoofdsbult. Het gebit bestaat uit 16-28 paar spatelvormige tanden in onder- en bovenkaak. Kenmerkend voor de bruinvis is de kleine, driehoekige rugvin met stompe tip net achter de helft van de rug. De rug is bruin tot donkergrijs, de buik lichter tot wit. De rugvin, de borstvinnen en de staart zijn donkerder gekleurd en van de mondhoek naar de borstvinnen loopt een donkere streep. De bruinvis heeft een karakteristieke manier van zwemmen, waarbij hij kort achter elkaar enkele keren aan de oppervlakte komt om dan vervolgens onder te duiken voor een paar minuten. Het geluid van de spuit van de bruinvis wordt omschreven als een 'plof' of een nies. Omhoog springen zoals een dolfijn doet de bruinvis niet.
Gegevens ontleend aan waarneming.nl

Gewone Bruinvis   -  Phocoena phocoena
Gewone Bruinvis   -  Phocoena phocoena
Gewone Bruinvis   -  Phocoena phocoena
Alvast weer bedankt voor het bezoek aan mijn Blog en de reacties op mijn vorige Blog.

9 opmerkingen:

de wereld volgens vogels zei

Hallo Ben,

Een ijseend fotograferen op korte afstand is echt een buitenkansje en je hebt deze goed benut. En als bonus ook nog 2 bruinvissen, gewoon geweldig! ;)

Grt,
Marco

Berend zei

Mooie serie van de IJseend Ben en de foto's van de Bruinvissen zijn ook goed geslaagd.

Hans Overduin zei

Mooie serie, Ben. Ik zag je langsfietsen toen ik terugliep naar de auto, snel richting de eend. Groet, Hans

Caroline zei

Hoi Ben, wat een prachtige fotos en zo dichtbij. Wat bof je weer. Hopelijk mogen we ze deze winter ook zien bij de Brouwersdam maar meestal zitten ze dan verder weg. Fijn weekend. Groetjes Caroline

waldlaeufer68 Frank Scholtyssek zei

Hallo Ben
die Ente ist sehr schön, auch die Wale sind ein Highlight sowas habe ich noch nie gesehen
Grüsse Frank

KeesvanD zei

Wat een fraaie platen Ben. IJseenden heb ik bij de Zuidpier een paar keer gezien, maar alleen van een afstand. Te ver weg naar mijn zin. Jij hebt zo te zien prima kansen gehad, want de beelden zijn schitterend. Met bruinvissen kan ik hetzelfde zeggen. Regelmatig gezien, maar steeds te ver weg naar mijn zin. Het valt niet mee om er platen van te maken. Jij hebt het knap voor elkaar.
Groet, Kees

Maria zei

Hoi Ben,
Zo, jij had een mooi uitje. Leuk die Bruinvissen zo dichtbij te zien!
De foto's van de IJseend zijn om je vingers bij af te likken. ZO moeilijk om mooi te fotograferen, maar jij hebt het voortreffelijk gedaan, wat een mazzel!
Wij hebben een tijd geleden ook een IJseend op de Haarrijnseplas gehad. Uit jouw toelichting begrijp ik dat dit behoorlijk zeldzaam is. (zoet water , en nogal ver van de zee vandaan) Ik blijf er komende tijd toch maar op letten.
Groetjes,
Maria

Bert van Bommel zei

Hallo Ben,
Super dit mannetje IJseend. Zo van dichtbij is een buitenkans,en prima door je benut.
En ook nog eens Bruinvissen vastgelegd.
Knap gedaan.
Groet Bert

Gerrit zei

Tjonge, dat je die bruinvissen er op hebt. Behoorlijk knap en behoorlijk mazzel.

Gerrit