17 oktober, 2020

Vliegenzwam


Vliegenzwam - Amanita muscaria

Lisa

Mijn dochter Tamara was vandaag op zoek naar een Vliegenzwam. Zelf kom ik ze nooit tegen en ik achte de kans dat ze er eentje zou vinden zeer klein. Vanmorgen was ze begonnen in de Broekpolder in Vlaardingen. Helaas zonder succes! Doorzetter als ze is lukte het haar wel om er een paar in het Prinses Beatrixpark in Schiedam te vinden. Wat een mirakel. Precies zoals je wilt. Mooi en volgroeid. Mijn kleindochter Lisa en de hond Puk vonden het ook heel interessant!! Het geeft in ieder geval een fijn herftsgevoel.

Tamara Lisa en Puk
De Vliegenzwam is de meest bekende paddenstoel, hij is erg opvallend door zijn rode hoed met witte stippen. Het biotoop maakt deze soort niet veel uit, hij wordt meestal onder berk op zure bodems gevonden. De hoed is doorgaans opvallend rood met witte wrattige velumresten. De hoedrand is bij uitgevouwen exemplaren gestreept. De hoed kan door regen verkleuren naar oranje of geel, en de velumresten op de hoed kunnen eveneens door regen van de hoed afspoelen. In dat geval kan de soort lastig te herkennen zijn. De steel is wit tot lichtgeel gekleurd en bevat een witte tot lichtgele ring, welke niet gestreept is. De steel bevat vooral bij de knolvoet ringen met wratten. De knolvoet zelf bevat geen beurs. Een exemplaar wat niet door de regen aangetast is kan eigenlijk met geen andere soort verward worden. Door regen aangetaste exemplaren kunnen met diverse andere soorten verward worden, let dan op de aanwezigheid van een ring om de steel, dit sluit de meeste soorten al uit. Gegevens ontleend aan waarneming.nlAlvast weer bedankt voor het bezoek aan mijn Blog en de reactie op mijn vorige Blog


4 opmerkingen:

Unknown zei

wat leuk!❤

Wilma zei

Leuk verhaal! Ze zijn mooi. Ik heb gisteren de inktviszwam gefotografeerd.

waldlaeufer68 Frank Scholtyssek zei

Hallo Ben
ein toller Ausflug, man kann den Spaß den die drei hatten gut sehen, und der Spürhund hatte bestimmt den Fliegenpilz in der Nase ;-))
Grüsse Frank

Maria zei

Een mooi succes, Ben. Precies zoals een vliegenzwam eruit hoort te zien en zoals je die in sprookjes tegenkomt.
Heel leuk familiegebeuren!
Groetjes,
Maria