01 oktober, 2020

Velduil een onverwachte gast

Op 18 augustus j.l. werd ik door een mede tuinder gemaild dat er een uil te zien was bij haar buurvrouw in de Volkstuin. Deze tuin ligt schuin tegenover mijn volkstuin. Omdat ik gek ben op uilen ben ik terstond gaan kijken. Mijn volkstuin ligt op ca. 1000m van mijn huis dus ik was snel ter plaatse.

Op de plek aangekomen zag ik al snel de uil in de spar zitten. Mijn eerste conclusie dit is een Ransuil... Weken later toen ik de foto's nog een keer bekeek kwam ik tot een andere conclusie: Velduil!

Dit is toch wel heel bijzonder. Een Velduil in een boom op een volkstuinpark verwacht je daar eigenlijk niet. Vandaar mijn vergissing.

De velduil is een vogel van open terrein, met een voorkeur voor moerassige gebieden en venen. Hij lijkt op een ransuil, maar heeft veel kortere oorpluimen en een gele iris. De soort is vaak overdag actief. Velduilen zijn zwervers en leggen soms enorme afstanden af. Als broedvogel zeldzaam geworden. ’s Winters soms kleine invasies van velduilen uit Noord- en Noordoost-Europa. 

Het verenkleed van de velduil is overwegend licht geelbruin. De bovenzijde heeft een grof patroon van donkerbruine vlekken. Dit biedt goede camouflage op de grond. De onderzijde is witachtig geel met donkere vlekken. Poten en tenen zijn bevederd. In vlucht valt de lichte onderzijde van de vleugels op, met een donkere vlek bij de vleugelboeg en zwart gestreepte vleugelpunten. 

Jaagt laag boven de grond. De velduil leeft in open terrein met lage vegetatie en dekkingsmogelijkheden. Heeft een voorkeur voor vochtige, deels moerassige laagten met verlandings zones, veengebieden en open duinlandschappen met vochtige plaatsen. Daarnaast ook wel broedend op boerenland, zowel grasland als akkerland. Waar gunstige voedselomstandigheden ontstaan, kunnen velduilen zich onverwacht in allerlei open-terreinsituaties vestigen. Dankzij een veldmuizenpiek in 2014 kwamen vele tientallen paren velduilen tot broeden, zowel in Nederland als in Vlaanderen. Friesland alleen al telde dat jaar minimaal 53 broedparen.

Het voedsel bestaat Vooral uit woelmuizen (veldmuizen, aardmuizen). Bij gebrek hieraan schakelt de velduil over op andere kleine zoogdieren en op kleine vogels. Op IJsland is de bosmuis belangrijkste prooi.

De velduil leidt in vrijwel alle seizoenen een nomadisch bestaan en verblijft waar de omstandigheden geschikt zijn. Dat is waar hij voldoende voedsel en veiligheid (dekking, rust) vindt. Velduilen uit het noordoosten van Europa trekken ’s winters in zuidelijke en zuidwestelijke richting.

Gegevens ontleend aan Vogelbescherming.


Velduil - Short-eared Owl  ·  Asio flammeus 
Velduil - Short-eared Owl  ·  Asio flammeus 
Velduil - Short-eared Owl  ·  Asio flammeus 
Alvast weer bedankt voor het bezoek aan mijn Blog en de reacties op mijn vorige Blog.

10 opmerkingen:

Maria zei

Hoi Ben,
Heerlijke waarneming en super foto's. Hij/zij werkte wel ff heel goed mee. Ook de uil in vlucht, top!
Wat een geweldige uil is dit toch!
Het is al weer jaren geleden dat ik die bijna dagelijks kon tegenkomen ( soms wel 5 tegelijk!)langs de Hollandse kade, precies zo'n gebied als je hierboven omschrijft. Hopelijk ga ik ze ook weer eens zien daar.
Groetjes en alvast een goed weekend,
Maria

de wereld volgens vogels zei

Hallo Ben,

Echt een unieke waarneming op Thurlede, WOW!

Grt,
Marco

Berend zei

Wauw, wat een mooie foto's van deze prachtige uil Ben!!

waldlaeufer68 Frank Scholtyssek zei

Hallo Ben
da bist du mit dem Focus sehr gut durch die Äste gekommen und hast die Eule sehr gut erwischt
, tolle Fotos
Güsse Frank

Roos zei

Hallo Ben, ik ben jaloers op je waarneming. Wat een prachtige uil is dit toch. Deze staat hoog op mijn wensenlijst. De foto's zijn schitterend en inderdaad bijzonder om deze vogel in een tuin te treffen. Dit zal je vast lang bijblijven.
Prachtig!!!
Groeten,
Roos

KeesvanD zei

Hallo Ben,
Dit is wel een heel bijzondere ervaring. Een velduil verwacht je daar absoluut niet. Mazzel voor jou en een paar knappe platen als herinnering.
Groet, Kees

Caroline zei

Hoi Ben, dat is wel heel leuk een uil. Ik hou ook van uilen. Mooie fotos. Je blog met de vliegende vogels is ook heel erg mooi. Groetjes Caroline

Gerrit zei

Wow, wat een buitenkans. Ik moet nodig eens een bezoek gaan brengen aan de volkstuin van mijn vrouw, wie weet wat daar rond hangt ;-)

Groet,
Gerrit

Bert van Bommel zei

Hallo Ben,
Super om te kunnen vastleggen en helemaal een verassing als je dat later pas ziet.
Heel bijzonder een Velduil bij de volkstuinen, het kan niet op daar! , prachtig.
Groet Bert

Wilma zei

Ik zie dit bericht nu pas............gele ogen, een velduil. Gave waarneming.